Patericul este o colectie de invataturi si de experiente duhovnicesti.

Etimologic, „Pateric” vine de la „patir”, care in limba greaca inseamna „tata”; asadar, putem spune: „Invataturi ale parintilor duhovnicesti”, sau: „Invataturi ale batrinilor”. „Cartea batrinilor”, astfel se mai numeste Patericul.

In limba greaca, cuvintul „calugar” este format din cuvintul „gheron”, care se traduce prin „batrin”, si cuvintul „calos”, care inseamna „bun” sau „frumos”. „Calos-gheron” ar insemna „batrin bun”, daca e sa dam un inteles aparte cuvantului calugar.

Desi exista un Pateric al Lavrei Pecerska, un Pateric atonit, un Pateric din Sinai si altele, niciunul nu este de valoarea Patericului egiptean. Cind vorbim acum despre „Ce invatam din Pateric”, ne gindim la un Pateric anume, la un Pateric care e numit, in general: Patericul egiptean; deci Patericul „clasic”, Patericul care a existat inainte de a fi alte Paterice.

Invataturi patrunse de limpezimea pe care doar singuratatea si aparenta lipsa a timpului o dau, fragmente de viata monahala, esente lente ale fiecarei zi traite in prezenta lui Dumnezeu – tot atâtea argumente pentru care Patericele se adreseaza si acum cu forta uimitoare a celor care au vazut alte lumi. Actualitatea lor tine de Inactualul prezent in fiecare vorba adresata omului si lui Dumnezeu deopotriva.

Reclame