Turnul inclinat din Pisa este simbolul emblematic al orasului toscan Pisa situat in vestul Italiei. Construirea turnului a inceput in august 1173 si a continuat ( cu doua mari intreruperi ) pe parcursul a doua sute de ani scopul fiind acela de a se respecta cat mai fidel proiectul original al carui arhitect este necunoscut.

IMAGINI TURNUL DIN PISA

In trecut s-a crezut ca inclinatia turnului era rezultatul proiectarii insa acum se stie sigur ca nu este asa.Totusi in afara de frrumusetea sa aceasta inclinatie il face sa se bucure de o atentie sporita. >Inaltimea turnului este de 55,86 m pe partea inclinata si 56,70 m pe cealalta latura.Latimea zidului de la baza este de 4,09 m iar in partea de sus 2,48 m.Greutatea acestuia este estimata la 14 500 tone.

Turnul are 294 scari.Inclinatia turnului fata de axa verticala este de 5,5 grade asta insemnand o deplasare a centrului de greutate la nivelul bazei cu 4,5 metri. In 1992, in incercarea de a stabiliza temporar cladirea, au fost construite in jurul turnului, pana la al doilea etaj, tendoane din fier, captusite cu plastic. In anul urmator, o fundatie din beton a fost construita in jurul turnului, iar in partea nordica a acestuia au fost plasate contragreutati. Utilizarea acestor greutati au reusit sa reduca inclinatia cu aproximativ doi centimetri. In 1995, comisia care supraveghea restaurarea a incercat sa inlocuiasca contragreutatile inestetice cu cabluri subterane. Inginerii au inghetat pamantul cu azot lichid, insa acest fapt a cauzat o marire dramatica a inclinatiei, iar proiectul a fost anulat.

In sfarsit, in 1999, inginerii au inceput un proces de extragere a pamantului de sub partea din nord, fapt care in cateva luni a inceput sa prezinte efecte pozitive. Pamantul a fost indepartat intr-un ritm foarte lent, nu mai mult de cativa metri cubi pe zi, iar un ham masiv din cablu a fost folosit pentru a sustine turnul, pentru eventualitatea unei destabilizari bruste a acestuia. In sase luni, inclinatia a fost redusa cu peste 3 cm, iar pana la finele anului 2000, cu aproape 47 cm.Aceste lucrari vor prelungi viata pentru Turnul din Pisa cu inca aproximativ 300 de ani.

Reclame