Cine este Andrei Andreicuţ

Mitropolitul Andrei Andreicuţ, ex arhiepiscop de Alba Iulia, s-a născut la 24 ianuarie 1949, în satul Oarţa de Sus, judeţul Maramureş, a urmat liceul în Cehul Silvaniei şi cursurile Facultăţii de Construcţii Căi Ferate din Bucureşti (între anii 1967-1972), ulterior fiind repartizat ca inginer la Întreprinderea de Construcţii Căi Ferate din Cluj – Napoca.

Începând cu anul 1976 a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, fiind licenţiat în vara anului 1978, când a fost hirotonit preot de către IPS Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului. Ulterior a activat ca preot paroh timp de şapte ani în oraşul Turda (judeţul Cluj). Din toamna anului 1985 a fost transferat, la cererea PS Episcop Emilian Birdaş, la Parohia Ortodoxă Română Maieri I din Alba Iulia, ulterior fiind numit vicar administrativ. Din 1985 a urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucureşti, obţinând titlul de „Doctor în Teologie” în anul 1998.

În 25 februarie 1990 a fost ales şi hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, în 4 matie 1990 a fost numit episcop locotenent al Episcopiei Alba Iulia, iar din luna iunie a aceluiaşi an a devenit episcop titular. În 16 iulie 1998 Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar Andrei Andreicuţ la rangul de arhiepiscop.

În 1 Decembrie 2002, Preşedinţia României i-a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în gradul de „Mare Ofiţer”.

În 18 Martie 2011 a fost ales de Dumnezeu și de Sfântul Sinod al B.O.R MITROPOLIT al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului. Este cea mai înțeleaptă opțiune pentru scaunul de Mitropolit…

Părintelui nostru Arhiepiscop și Mitropolit ANDREI ANDREICUȚ, dă-i Doamne zile îndelungate, putere de conducere, sănătate și planuri mărețe pentru a lucra mântuirea turmei sale.

PS: Mitropolitul Andrei este un om vestit pentru viața sa aleasă, activitatea pastoral-misionară și care va face infloritor învățământul teologic din Cluj Napoca și nu numai.

Doamne ajută și ține-l puternic pe Părintele nostru, Mitropolitul Andrei! AMIN

Reclame