Tot am auzit zilele acestea post incendiu o lozincă: Vrem spitale nu catedrale! Și mă întreb ce este contradictoriu intre cele două? Dar nu am găsit nimic contradictoriu. Ba, din contră, conform statisticilor, 97% dintre spitale au în incinta lor o capela sau o bisericuță, paraclis etc. Uitându-mă azi peste niște planuri de construcție a unor spitale din București am observat ca paraclisul sau capela figura în plan, nu e ceva construit după. În al doilea rând, atât spitalul cât și orice biserică au în comun același lucru: vindecarea, spitalul pe cea trupească, biserica pe cea sufletească. Or, tocmai acesta este motivul pentru care toate spitalele au și capelă. Așadar unde este contradicția? A! Unii vă gândiți că există o contradicție statistică, numerică, prin aceea că-s 18.000 de biserici și aproximativ 500 de spitale, dar trebuie să ținem cont de câteva lucruri, extrem de esențiale dacă vrem să facem un demers onest în acest sens:

1) -în acel număr de 18000 intră și cele aprox. 500 de spitale, deoarece fiecare are capelă și sunt luate în calcul și capelele spitalelor și ale celorlalte instituții;

2) 18000 se referă la totalitatea locașurilor de cult din România, nu doar la cele ale Bisericii Ortodoxe Române, deci în cele 18000 intră și locașurile/bisericile romano și greco-catolice, protestante, neoprotestante etc, dar, conform presei, toate cele 18000 sunt puse pe spatele BOR;

3) -luați în calcul destinatarii fiecăruia: spitalul este doar pentru cei bolnavi și nu putem spune că este bolnavă toată populația țării deodată, ci doar un procent de 15-20%, iar bisericile sunt destinate tuturor, întregii populații a țării, pentru că dacă mergem duminica la biserică o să observăm acolo: copii, tineri, bătrâni, bolnavi etc, așadar raportându-ne la numărul destinatarilor cifrele sunt corecte.

4) Există o greșeala intenționată de raportare asupra problematicii, deoarece în cele 500 de spitale nu sunt luate în calcul dispensarele, și ar zice unii că nici nu-i corect să se pună problema așa, dar eu cred că este oarecum corect, deoarece la sat ai o biserică parohială și un dispensar, amândouă pentru aceiași localitate, cu aceiași destinatari. După cum există o diferență evidentă între un spital și un dispensar, la fel există o diferență (ca destinatari!) între o catedrală și o biserică parohială de sat. Deci, ca să ne raportăm corect trebuie să privim problema cam așa: spitalele corespund catedralelor, iar bisericile parohiale dispensarelor. Astfel, avem 35 de catedrale ortodoxe, 12 catolice, 5 protestante și aprox. 500 de spitale. Ai enșpe mii de biserici, nicio problemă, ai și enșpe mii de dispensare etc. Vor zice unii că nu toate satele și cătunele au dispensar, și nu-i contrazic, dar același lucru e valabil și în cazul bisericilor: nu toate satele și cătunele au biserică și nu toate satele sunt parohii.

5) să nu uităm că o parte dintre spitalele țării sunt construite și deținute de Biserică, pe lângă alte sute de instituții social-filantropice, ca să vă convingeți singuri vă rog să consultați harta Activităților Social Filantropice BOR:

http://map.patriarhia.ro/

Într-o țară normală din toate punctele de vedere ai nevoie și de spitale și de catedrale, toate fac parte din viața unui popor unit și sănătos din toate punctele de vedere, dar e evident că mulți nu ne vor un popor unit, sănătos, credincios etc ci creează haos mediatic și dezbinare prin dezinformare: Divide et impera!

Pr. Vasile Pop